USB flash disk ile programsız format atma işlemi ile hiçbir program kullanmadan, bilgisayarınızın komut penceresinden girilen komutlar yardımı ile usb flash diskinizi format atmak için uygun hale getirebilirsiniz.
Yapacağınız tek işlem usb belleğinizi takıp, aşağıda belirteceğim komutları girmeniz. Videoyu izleyerek gerekli adımları izleyip, işlemi daha kolay gerçekleştirebilirsiniz.
USB’den Format Atma Adımları:
- Öncelikle bilgisayarınıza USB belleğinizi takınız.
- Windows + R tuşuna aynı anda basın karşınıza aşağıdaki ekran gelecektir.
- Açılan pencerede cmd yazıp, tamam’a basın.
- Karşınıza siyah ekranda komut penceresi çıkacaktır. Diskpart yazıp enter’a tıklayınız.
- Karşınıza yeni bir siyah pencere çıkacaktır.
- Yeni penceredeyken list disk komutu yazın ve bilgisayarınızdaki tüm diskleri görün.
- Benim flash diskim Disk 2 olarak gözüktü. Çünkü bilgisayarımda 2 tane harddisk var. USB bellek 3. disk olarak gözüktü.
- Benim belleğim disk 2 olarak gözüktüğü için select disk 2 yazıp, enter’a basıyorum. Disk 2 is now the selected disk uyarısı geliyor. Diskim şuan seçildi.
- Aynı pencere üzerinde clean yazıp, enter’a basıyorum. DiskPart succeeded in cleaning the disk uyarısı geldi. Seçilen disk temizlendi.
- Aynı pencere üzerinde create partition primary yazıp, enter’a basıyorum. Yeni bölümü oluşturuyorum.
- Aynı pencere üzerinde select partition 1 yazıp, enter’a basıyorum. Oluşturulan bölümü seçiyorum. —- Dikkat edin burada select partition 1 yazdım. Çünkü seçilen diskin içindeki oluşturulan bölümdeyim.
- Active yazıp, enter’a basıyorum.
- format quick fs=ntfs yazıp, enter’a basıyorum. Belleği formatlama işlemi başlıyor, bu işlem bir kaç saniye sürebilir. DiskPart succesfully formatteed the volume uyarısıyla işlem tamamlanacaktır.
- assign yazıp, enter’a basıyoruz.
- Usb diskiniz, formatlanmış ve kurulum dosyalarının kopyalanmasına hazır hale getirilmiş olarak açılacaktır.
- Bundan sonra usb belleğinize, windows işletim sistemi dosyalarınızı kopyalamanız gerekecektir.
- CD’den kopyalacaksanız; CD’nizi takıp içindeki dosyaları usb belleğinize kopyalayın.
- İndirilen bir iso dosyası rar dosyasından kopyalacaksanız; Dosyaları klasöre çıkartıp içindeki dosyaları USB belleğinize kopyalayın.
- Usb belleğinize tüm dosyaları kopyala yapıştır yaptıktan sonra bilgisayarınıza bios’una girip, boot sıralamasında usb belleğinizi 1. sıraya getirmeniz ve kaydedip çıkmanız gerekecektir.
- USB Flash Disk ile Programsız Format Atma için yapılacak işlem budur.
USBden Windows Kurulumu:
USB bellek hazırlandıktan sonra BIOS’a girmemiz gerekiyor. Bilgisayarınızı yeniden başlatın.
USB’den Windows kurmaya başlamadan önce her zaman yapacağımız ilk adım bilgisayarı USB’den başlatmanız gerektiğidir.
Bunun için yapmamız gereken bilgisayarı açtığımız gibi F2, F10 veya Delete tuşlarını (bilgisayara veya notebooka göre değişir) kullanarak BIOS ayarları kısmına girmektir.
BIOS ayarlarına girdikten sonra BOOT ayarlarını bulmalıyız ve buradan USB Belleğimizi 1. sıraya getirmemiz gerekir. Bunu da (-) ve (+) tuşlarını kullanarak gerçekleştirebiliriz.
Bazı bilgisayarda bu farklı olabilir (F5-F6 veya U-I gibi). Bunu anlamak için BIOS ekranında sağa veya alt kısma dayalı bilgilerden Change’i bulup anlayabiliriz.
USB Bellek bazı anakartlarda Removable, bazılarında USB-Disk olarak gözükür.
Bazılarında ise Removable hiç yoktur yada yapınca çalışmaz. USB belleği göstermenin yolu BIOS içerisinde Harddisk bölümü bulmaktan geçer. Harddiskin altında USB bellek saklıdır. USB Belleği üst sıraya çıkartıp, Boot ekranında Harddiski 1. sıraya getirmemiz gerekiyor. Boot bölümünde Hard Disk Drives seçeneği altında bulabilirsiniz.
USB Belleği Bootta ayarladıktan sonra F10 tuşuna basıp, Yes’i seçip enter’a basıp, kaydedip çıkıyoruz.
Boot ayarları yapıldıktan sonra bilgisayarımız yeniden başlayacak. Artık Windows kurulumunuz başlamıştır.
İçerik üreticiliğinde basit bir her zaman en iyidir.Ekstra detaylar ise yeni bilgisayar kullanıcılarına bir fikir verecektir.Takıldığımız nokta mesela tüm bilgisayarların artık belirli bios sistemlerine geçiş yapması olabilir.Keşke bilgisayar üreticileri artık bios sistemlerini de belirleyip daha sorunsuz bioslardan bilgisayar işlerini kolaylıkla halledebilsek.Teşekkürler.
isoyu klasöre çıkartıp, klasördekileri kopyala-yapıştır şeklinde flasha atarsak boot lu olmaz gibi geliyor bana….
genede faydalı bir çalışma…
deneyip görebilirsin.
Harikasınız
Hocam iyi hosta bu Cd yi biz nerden bulacaz programlari filan bunlarin linkleri yo o kmu
link veremiyoruz google da bulabilirsin.
güzel yazı olmuş windows 10 da böyle bir özellik olması çok iyi. eski dos günlerine döndüm. Artık cdrom diye birşey kalmadı zaten. Windows kurmak internet üzerinden rahatlıkla yapılabilmesi lazım bana göre.
abi windows 10 nerden indire bilirm
internet üzerinden ve torrent sitelerinden bulabilirsin